Смяна на лагери

"ЕЛИН Инженеринг" ООД предлагаме професионална смяна на лагери на електродвигатели, без значение на техния вид и размери.

Само при нас може да бъдете сигурни, че лагерите на вашите електродвигатели ще бъдат заменени по начинът препоръчан от лидерите в областта - SKF, FAG и NSK.

За целта сервизът е оборудван с всички необходими машинни за монтаж и демонтаж на лагерите - скоби, индукционни нагреватели, преса, пистолети за грес и др.

Само така може да сте сигурни, че лагерите ще бъдат демонтирани без да се повреди вала на ротора, лагерните легла, лагерните шийки, статорната намотка или друга част от електродвигателя.

Температурата на лагерите не трябва да превишава с 5-10°C температурата на лагерния щит.

Ако температурната разлика бъде по-голяма, трябва да се установи причината за прегряването и ако е необходимо, лагерът да бъде сменен.

За да се установи степента на износване на сачмените и ролковите лагери, те се проверяват за външни дефекти, радиален и аксиален луфт.

Опитните специалисти могат да преценят дали лагерите са за смяна след въшно оглеждане и проверка на "шума" при въртене и "люлеенето" на гривната по отношение на сачмите, а при по-големи машини чрез заснемане с ИЧ термокамера.

Препоръки при смяна на лагери, семеринги и уплътнения на елкетродвигатели:

  1. Проверете лагерните шийки и лагерните легла. Закръглението и диаметърът им трябва да отговарят на препоръките на завода.
  2. Винаги използвайте греста посочена от завода производител, спазвайте предписаните интервали за гресиране.
  3. Не оставяйте електродвигателите да работят без товар. За да се гарантира дългосрочна работа на съчмените и ролковите лагери, винаги трябва да има минимално натоварване на електродвигателя. В противен случай може да се увредят контактните повърхности.
  4. Когато се преминава от електродвигател с ремъчна шайба, към електродвигател с твърда предавка, ролковите лагери трябва да бъдат сменени със сачмени. За целта трябва да се вземе предвид аксиалния луфт.
  5. Манипулирайте внимателно лагерите и винаги използвайте подходящите уреди и методи за монтаж и демонтаж. SKF, NSK, FAG и други заводи производители предлагат специални скоби, преси и други инструменти за монтаж и демонтаж на лагерите.

Основни термини при лагерите за електродвигатели

  1. Луфт - Осигурява необходимото разширение на вътрешния пръстен
  2. Номинална работна температура - Повечето съвременни лагери са проектирани да работят при температури до 120 °C. Въпреки това, ако се налага лагерите/електродвигателите да работят продължително при температури около и над 100°C - свържете се с ЕЛИН Инженеринг за съвети  и повече информация.
  3. Изравнителна шайба - обира аксиалния луфт и значително намалява шума на малките електромотори.

Видове лагери използвани при електродвигателите

Сачмени лагери (серия 6000) - Едноредовите сачмени лагери са най-често използваните лагери за електродвигатели с малка и средна мощност. Елин Инженеринг използваме специална WT грес, позволяваща широк температурен диапазон, надеждност и ефективност, както и изключително дълъг експлоатационен период.

Сачмени лагери

Ролкови лагери (лагери с цилиндрични ролки) - Позволяват по-големи радиални натоварвания, за които не са подходящи сачмените лагери със същите размери. Ролковите лагери се използват често от предната страна на електродвигателя (движещата страна/DE), както и за електродвигателите с големи мощности и хидрогенераторите. Това са т.нар. N и NU лагери.

Ролкови лагери

Тороидални ролкови лагери - Позволяват значително по-голямо разминаване в ъгъла на вътрешната и външната гривна.

Тороидален (сферично-ролков) лагер

Електрически изолирани лагери - Тези лагери (в повечето случаи сачмени или ролкови) разполагат с електрическо изолационно покритие на външната или вътрешната гривна. Покритието е най-често от алуминиев оксид и предотвратява риска от електрически токове, които могат да протичат през ротора и съответно лагера на електродвигателя. Тези лагери се използват при електродвигатели захранвани с честотни регулатори.

Електрически изолирани лагери