БАЛАНСИРАНЕ

Динамично балансиране и отстраняване на вибрации

Сертифицирана баланс-машина Schenck до 22 тона

balansirane-shayba
balans-mashina-Schenck
balans-na-turbina

Балансирането осигурява надеждна, тиха и безпроблемна работа на електродвигателите, с което удължава живота на Вашите машини.

Елин Инженеринг ООД, разполагаме с 3 баланс машини Schenck, оборудвани със съвременен софтуер за управление:

  • Балансиране на детайли с дължина до 7 метра;
  • Тегло до 22 000 килограма (22 тона);
  • Максимален диаметър 3000мм (3 метра);

Дебалансът при електродвигатели, компресори, помпи и други машини може да бъде пагубен за работата им.

Той възниква под действието на периодични сили от механичен и електромагнитен произход - износване, изкривяване, деформации и дори неправилно сглобяване на машините.

Сервиз Елин разполагаме с машини за динамично балансиране на ротори и въртящи се части с тегло до 22 тона, дължина до 6 метра и диаметър до 300 сантиметра.

Баланс машината е от ново поколение, разполагаща с честотно инвертор и софтуер за управление, които позволяват предимства като:

  • динамично балансиране в една или две равнини
  • балансиране при реалната скорост на въртене на машината от 0,1 до 10 000 оборота в минута
  • иновативно цифрово измерване с 16 битова резолюция, осигуряващо изключителна прецизност на измерванията
  • лазерен сензор за скоростта на въртене
  • спектрален анализ на вибрациите
  • измерване на вибрациите по скорост, ускорение и преместване
  • балансиране чрез добавяне или балансиране чрез отнемане на материал

Повишените вибрации могат да предизвикат умора в конструктивните материали, опасни напрежения, пуквания и счупвания в отделни части на машината, фундамента и спомагателните механизми.

Вследствие на повишени вибрации по време на работата на компресори, помпи и ел.двигатели може да се появи разхлабване на болтовите съединения и укрепващите елементи на намотката. В старите - твърди и крехки изолации се явяват микропукнатини, ускорява се тяхното стареене, понижават се техните изолационни качества и намалява срокът на службата им.

При лошо балансиране се повишава искренето при колекторните машини и износването на четките, колекторите и контактните пръстени.

Възможни са повреди в маслопроводите и системата за охлаждане, вследствие нарушавване плътността и херметичността на уплътненията. Поради това повишените вибрации водят до преждевременно износване на отделни части на машината, чести ремонти и в някои случаи тежки аварии.

За вибрационното състояние на електродвигателите е прието да се съди по вибрациите на лагерите при установен режим на работа. Вибрациите се измерват при празен ход (при генераторите - без възбуждане и с възбуждане) и при натоварване. При машини с регулируема скорост на въртене измерванията се извършват при няколко скорости.

Прието е, според стандарта ISO 1940-1, степента на допустимите вибрации на електрическите машини да се оценява по стойността на амплитудата в зависимост от скоростта на въртене на ротора и вида и предназначението на машината. За целта се въвежда т.нар. "качествен фактор" G.