Тягов ел. двигател ABB 1020kW от локомотиви ЕА3000

Изключително тежък ремонт на тягов ел. двигател, който е захранван с честотен инвертор до 130Hz, достигайки 4780 оборота в минута!

Мощност от над 1MW е събрана в статорен магнитопровод с диаметър ~100см и дължина 50см! Това се постига чрез изключително висока работна температура и тъй като двигателят се изпозлва и като спирачка на локомотива, натоварванията са още по-сериозни.

За съжаление този тягов мотор е претърпял няколко неуспешни опита за ремонт от наши "колеги", преди да стигне до Елин Инженеринг ООД.

Въпросните "ремонти" са били меко казано непрофесионални и са причинили значителни материални щети на нашия клиент, тъй като са били причина за скъсване на работния вал и дефектиране на статорния магнитопровод.

Именно ремонта на статорния магнитопровод бе една от най-трудните задачи пред екипа ни, тъй като електродвигателят е от заварена конструкция и статорните ламели са заварени през цялата си дължина.

В крайна сметка ремонтът бе завъшрен успешно в рамките на 60 работни дни и тяговият електродвигател е вече в експлоатация.

ABB 4 FHA 3463 after repair1 BBC tyagov dvigatel1 chertezh tyagov dvigatel1 defektirala tyagova namotka ABB1 remont tyagovi elektrodvigateli izgoryal magnitoprovod tyagov dvigatel1 remontirana namotka tvardi sekciy tyagov dvigatel BBC1 tabelka tyagov dvigatel EA30001 termoizpitvane na magnitoprovod1 traction motor predi remonta1 tyagov dvigatel obarnat1 tyagov dvigatel predi remont1