Ремонт на бавнооборотен ел. двигател 440kW, 328rpm, 9400кг

През месец Септември 2017 година получихме запитване за пренавиване на основната помпа от помпена станция в град Люшня, Албания.
 
Става въпрос за електродвигател, чиято мощност на пръв поглед не е голяма - 440kW, но тъй като електродвигателят е 18 полюсен, габаритните му размери и тегло са внушителни - почти 10 тона!
Демонтажа и транспортирането на такъв електродвигател от Албания до България е значително голям разход, а обществената значимост на помпената станция е неизмерима.
 
Изборът на изпълнител за този тип ремонти не се ръководи на първо място от най-ниската цена, а от качеството и гаранционните условия, които сервизът за електродвигатели може да предложи.
 
Електродвигателят е произведен от унгарския завод EVIG, който е специализиран в производството на големи въртящи ел. машини (над 200кВт)

Номиналният ток на електродвигателя е 986 A, а пусковият въртящ момент достига 12700Nm. Охлаждането е тип IC611 и има вградени PTC и PT100 сензори в намотката и лагерите – NU234EC-C3 и 7326BCB- 2броя работещи в чифт

Съгласно сключения договор, Ремонтът на електродвигателя трябваше да включва:

  • Разглобяване;
  • Почистване
  • Пренавиване на статора с материали клас на изолация H;
  • Импрегниране и изпичане в пещ;
  • Монтаж на РТС СЕНЗОРИ в трите фази на намотката.
  • Гресиране;
  • Сглобяване;
  • Изпитване на електродвигателя и изготвяне на изпитателен протокол;

За съжаление след изваждането на оригиналната намотка се установиха локални прегрявания в магнитопровода.

За да бъде запазен първоначално оферирания гаранционен срок от 12 месеца, бе необходимо магнитопровода да бъде ремонтиран.

Това е и един от най-специфичните видове ремонти по електродвигателите, който оскъпи значително първоначалната оферта и удължи срокът за изпълнение.

В крайна сметка, щом ремонтът на магнитопровода бе завършен, ремонтът на електродвигателя продължи по план и бе завършен в първоначално обявения срок.

 


2AZ 560Hx18

400kW EVIG

defektirali kraia

klemno tablo

lageri 7000 seriya

nagrevatel kondenz kapak

originalna namotka

povreda bobina

statorna namotka

tabelka EVIG