Ел. двигатели за работа с инвертор

При работа на ел. двигателя с инвертор, поради бързодействащите транзистори се получават голям брой високочестотни правоъгълни импулси с еднаква амплитуда и различна широчина. Тези високочестотни осцилации на напрежението натоварват извънредно много изолационната система на ел. двигателя. Широчинно-импулсната модулация от своя страна, внася висши хармоници в захранващите кабели. На Изводите на таблото на ел. двигателя, също се получават пикове на напрежение, особено при по-дълги захранващи кабели между честотния инвертор и ел. двигателя.

При работа на ел. двигател с инвертор изолацията на намотката му е подложена на напрежение с импулсна форма и големи пикове. Това води до увреждане и преждевременното стареене на изолацията.

Електрическата ерозия в лагерите на ел. двигателите е друг основен проблем при захранване с честотен регулатор. Тя може да бъде отстранена с използването на ел. изолирани лагери.

Ел. двигателите проектирани за работа с инвертор имат специална изолация, която е устойчива на значително по-високи пикове на напрежението, в сравнени със стандартните ел. двигатели. Защитата на двигателя от пренапрежения се постига чрез усилване на междувитковата, каналната и междуфазната изолация. Изборът на изолационната система в тези задвижвания е от съществено значение за безотказната работа на ел. двигателя.

eroziya-varhu-kraishtata
koroziya-ot-korona
koroziya varhu-namotkata
koroziya-ot-yonizaciya
namotka-bez-dobro-pokritie
narushavane-izolaciyata
osukana-dvoyka-invertor
osukana-dvoyka
uvredena-namotka-ot-invertor
e-max.it: your social media marketing partner

valiadis bulgaria

Официален сервиз на KSB за България

Елин Инженеринг ООД
ПЛОВДИВ: 4141 Трилистник,
Индустриален път №1

Тел: 031 499 188
GSM/Viber/WhatsApp:
+359 (0) 895 581 912
+359 (0) 896 31 11 88
Email:elin@eldvigateli.com
Skype:elin-engineering